La rosu, la gri, la alb sau la cheie

La rosu, la gri, la alb sau la cheie? Care este diferenta dintre cele 3 grade de finisare?

Atunci cand vrei sa achizitionezi o casa sau un apartament, te poti lovi de anumiti termeni. Unul dintre termeni defineste stadiul in care se afla constructia si poate fi “la rosu”, “la cheie”, “la alb” sau “la gri”.

Pentru a te asigura ca faci achizitia perfecta si ca nu ai surprize in momentul in care semnezi contractul cu un dezvoltator, este bine sa stii ce reprezinta fiecare dintre acesti termeni.

Locuintele la rosu

Un apartament sau o casa la rosu sunt locuinte nefinisate. In general, aceste imobile au doar fundatie, structura de rezistenta, zidarie si acoperis. O casa “la rosu” nu are tamplarie, instalatii electrice sau instalatii sanitare.

Temenul de “La Rosu” vine de la culoarea caramizii, care este vizibila fara finisaje. Evident, denumirea ramane si in cazul in care constructia este realizata din alte materiale, de alta culoare.

In general, locuintele aflate in stadiul “la rosu” sunt cu pana la 40% mai ieftine decat locuintele la cheie si ofera avantajul unei amenajari personalizate, in functie de dorintele fiecarui proprietar in parte.

Dezavantajul unei astfel de case este dat de faptul ca necesita lucrari suplimentare, cumparatorii neputand sa se mute imediat.

Locuintele la gri

Finisajul unei locuinte la gri este mai avansat decat in cazul locuintelor la rosu. Peretii exteriori sunt finisati, cu termoizolatie instalata, instalatiile electrice si sanitare sunt si ele montate iar costurile sunt cu pana la 10% mai mici decat in cazul unei locuinte la alb.

O casa la gri iti permite sa iti alegi gresia, faianta, obiectele sanitare si toate celelalte finisaje, insa la fel ca si in cazul locuintelor la rosu, implica mai mult timp.

Locuintele la alb

Sunt locuinte finisate complet, cu pereti tencuiti si vopsiti. Aceste locuinte au si obiecte sanitare, prize, intrerupatoare, gresie, parchet, faianta si tot ceea ce tine de partea utila a casei. Tot ceea ce trebuie sa faca noii proprietari este sa isi aduca mobilierul si electrocasnicele.

Avantajul major al unei case la alb este faptul ca iti permite sa te muti imediat. Nu este atat de flexibila in ceea ce priveste personalizarea, insa ii poti da aspectul dorit doar din achizitia mobilierului si accesoriilor.

Locuintele la cheie

Sunt locuintele destinate celor care isi doresc sa se mute fara niciun fel de efort. Acestea sunt finisate si dotate cu absolut toate elementele necesare unei vieti confortabile: electrocasnice, piese de mobilier si chiar anumite accesorii. Locuintele la cheie sunt mai rare in Romania, atunci cand vine vorba despre locuinte noi, insa exista si dezvoltatori care ofera o astfel de optiune.

Cele mai comune tipuri de locuinte sunt cele la alb, deoarece implica o doza minima de munca din partea noului proprietar, insa ofera posibilitatea personalizarii cu electrocasnice si mobilier.
Daca iti doresti o locuinta la alb perfecta, in oferta SudRezidential poti gasi mai multe optiuni interesante, in cartiere rezidentiale moderne din Sudul Capitalei. Poti gasi garsoniere, apartamente cu 2 camere, apartamente cu 3 si 4 camere sau chiar vile construite in zone bine conectate la oras. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa apelezi la agentii nostri si sa gasesti casa perfecta pentru tine.

  • placeholder image
  • placeholder image
  • placeholder image
  • placeholder image
  • placeholder image
  • placeholder image