Intrebari pe care sa le pui inainte de a cumpara un apartament

Ai ajuns in acel punct al vietii in care vrei sa ai o proprietate pe numele tau si sa platesti o rata la banca in detrimentul chiriei. De la dorinta pana la semnarea contractului de vanzare-cumparare este un drum destul de lung. Orice investitie imobiliara implica riscuri si provocari, pe care este bine sa le cunosti cat mai bine. 

De multe ori, convinsi de o zona foarte buna, de finisaje de calitate sau de un pret mic, cumparatorii neglijeaza alte aspecte care le pot da batai de cap mai tarziu.

Inainte de a achizitiona un apartament, indiferent ca este nou sau este construit in urma cu mai multe decenii, este bine sa pui intrebari. 

Ce intrebari sa pui inainte de a cumpara un apartament?

  1. Care este anul de constructie al blocului? Anul de constructie decide rezistenta la cutremure a imobilului si durata de viata pe care o are. Este bine sa eviti blocurile construite inainte de 1980 si sa cauti blocuri construite dupa 2013, atunci cand s-a emis cel mai nou cod seismic. 
  2. Care este structura de rezistenta a imobilului? Structura de rezistenta poate sa difere in functie de conditiile de amplasare a cladirii, de inaltimea acesteia si de scopul sau. In general, blocurile de locuit sunt construite cu structura de rezistenta cu schelet din beton armat, aceasta fiind cea mai ieftina si eficienta solutie. Mai poti gasi si structuri cu pereti portanti din beton, zidarie sau beton armat, structuri in cadre, structuri mixte, etc. 
  3. Unde este pozitionat apartamentul in cladire? Atat etajul, cat si pozitionarea laterala a blocului conteaza. Un apartament la ultimul etaj, la parter sau pe coltul blocului pot fi cu pana la 10% mai ieftine decat apartamentele in zone intermediare, insa pot genera cheltuieli mai mari pentru intretinere.
  4. Cine sunt vecinii apropiati?  Chiar daca nu vei fi apropiat de vecini, este bine sa ii cunosti si sa te asiguri ca sunt oameni cu care te poti intelege atunci cand vine vorba despre cheltuieli comune sau despre alte decizii referitoare la imobil. Este cam greu sa descoperi daca vecinii sunt zgomotosi sau nu, insa poti incerca sa vorbesti cu fiecare in parte si sa afli informatii despre ceilalti. 
  5. Apartamentul dispune de loc de parcare si de spatii de depozitare? Locul de parcare este obligatoriu, mai ales intr-un oras mare precum Bucurestiul. Chiar daca nu ai masina, este bine sa achizitionezi un apartament care are cel putin un loc de parcare. Ideal este sa dispui de doua locuri: unul pentru tine si unul pentru invitati. 
  6. Au fost facute modificari in apartament fara aprobare? Din pacate, multe dintre apartamentele din imobile vechi sunt modificate fara o autorizatie in acest sens. Acest lucru poate sa aiba un impact major asupra rezistentei cladirii. Este bine sa eviti apartamentele cu modificari majore asupra peretilor structurali. Cel mai indicat este sa cauti un apartament intr-un bloc nou.
  7. Cat de aglomerate sunt strazile de langa bloc? Confortul de acasa este dat atat de elementele din interiorul cladirii, cat si de cele din exterior. Asigura-te ca geamurile nu dau spre strazi foarte aglomerate si zgomotoase! Acestea pot crea disconfort fonic si de asemenea, pot creste nivelul de poluare.

Achizitia unui apartament trebuie sa se faca doar in urma unei analize atente. Tocmai de aceea, inainte de a face o achizitie imobiliara este bine sa iti pui cat mai multe intrebari si sa le pui proprietarilor apartamentelor pe care le vizionezi cat mai multe intrebari. 

  • placeholder image
  • placeholder image
  • placeholder image
  • placeholder image
  • placeholder image
  • placeholder image