Apartament la ultimul etaj? Avantaje si dezavantaje
Conteaza etajul la care se afla apartamentul pe care ti-l cumperi? Daca il cumperi intr-un proiect rezidential de calitate, nu prea. Daca, in schimb, il cumperi intr-un bloc vechi, construit inainte de 1990, s-ar putea ca apartamentele la ultimul etaj sau apartamentele la parter sa prezinte o serie de probleme.
Reticenta fata de apartamententele de la ultimul etaj s-a inradacinat in constiinta colectiva a romanilor, motivele fiind urmatoarele:
- apartamentele construite in blocuri vechi nu erau bine hidroizolate, ceea ce lasa riscul de infiltratie a apei prin tavan in timpul ploilor;
- nici izolatia termica nu era foarte buna, ceea ce facea ca locuintele de la ultimul etaj sa se incinga foarte tare pe timpul verii;
- de foarte multe ori, lifturile nu functionau, ceea ce facea ca accesul catre apartament sa se faca greoi, mai ales in cazul blocurilor cu peste 8 etaje.
Motivele pentru care achizitia intr-un apartament la ultimul etaj era evitata in anii ‘90 sunt astazi aproape inexistente. In proiectele rezidentiale noi, apartamentele aflate la inaltime sunt printre cele mai cautate. Daca sunt bine izolate, acestea ofera o multime de avantaje.
Avantajele apartamentelor aflate la ultimul etaj
- Lipsesc vecinii de deasupra. Cei care locuiesc la bloc stiu ca prezenta unor vecini deasupra poate sa fie o problema. Acestia pot fi zgomotosi si pot crea diverse probleme, cum ar fi inundatiile;
- Privelistea este foarte frumoasa. Cea mai frumoasa vedere asupra orasului o au cei care locuiesc la ultimul etaj. De asemenea, acestia au si acces la terasa blocului, ceea ce poate sa fie un plus important pentru cei care isi doresc un spatiu intim de relaxare;
- Aerul este mai curat. Poluarea generata de masini se simte mai putin la ultimele etaje ale blocurilor.
- Incaperile sunt mai luminate. Un alt mare avantaj este lumina din belsug pe care o au cei care locuiesc la ultimele etaje. La parter sau la etajele inferioare, ferestrele pot fi umbrite de blocurile vecine. La etaj, acest risc este mai mic;
- Costul unui apartament la ultimul etaj este mai mic. Chiar si cu aceste avantaje, costul unui apartament aflat la ultimul etaj este mai mic, data fiind frica lasata mostenire de parintii si bunicii nostri.
- Gradul de intimitate si linistea sunt mult mai mari. Zgomotul traficului sau privirile indiscrete ale vecinilor din alte blocuri sunt inexistente.
Dezavantajele apartamentelor aflate la ultimul etaj
Evident, exista si dezavantaje ale acestor apartamente. Chiar daca izolarea termica si hidroizolatia sunt foarte eficiente, lifturile functioneaza foarte bine si nu exista riscul de inundatie, apartamentele de la ultimul etaj prezinta dezavantajul contactului direct cu capriciile vremii. Daca in cazul unui apartament aflat la etaje intermedioare, doar peretii transmit frig si caldura, in cazul apartamentelor de la ultimul etaj acest transfer se poate face si prin tavan.
Un alt dezavantaj este faptul ca apa calda urca mai greu (in cazul blocurilor conectate la reteaua de incalzire).
Nu in ultimul rand, s-ar putea ca transportul mobilierului si a electrocasnicelor voluminoase sa fie foarte greoi, in conditiile in care multe nu incap in lift.
Chiar si asa insa, apartamentele de la ultimul etaj sunt o solutie avantajoasa, mai ales daca le achizitionezi intr-un bloc nou, fara vicii.
Daca te atrage ideea de a locui deasupra tuturor si de a avea o panorama excelenta asupra orasului, iti oferim mai multe proiecte in care poti achizitiona apartamente la ultimul etaj, cu terasa generoasa, incaperi luminoase si o multime de alte facilitati. Toate sunt construite in blocuri ce respecta normele actuale de calitate si sunt foarte convingatoare.